Uttydelser

Uppsala Stadsbibliotek, ljusgården

IMG_2423

Uttydelser, infärgat porslin.

”Människan är ett väsen sammansatt av liv och död, glädje och sorg, begär och övermättnad, kärlek och hat, förnuft och dårskap.” Ett Luthercitat. Texten av porslin ringlar sig fram och förändras från läsbar till förvrängd, hoppressad eller utdragen. Genom språket skapas samhörighet, delaktighet. Frånvaron av språk leder ofta till utanförskap. Språk är makt, identitet, nyckeln till kunskap. Vem äger ett språk? Hur gör man det till sitt?

Med anledning av firandet av reformationsåret 2017 har Svenska kyrkan och Uppsala kommun arbetat fram idén om ett gemensamt konstprojekt. Hur kan Martin Luthers tankar ha bäring på vårt samhälle idag? Kan Martin Luthers idéer vara allmänmänskligt aktuella oberoende av religion och åskådning?
– Frågor kring information är påtagligt aktuella nu när vi hör om hur osanningar blir sanningar och hur vi hamnar i ”filterbubblor” och i faktaresistens. Det är svårt för oss att avgöra vad som är viktigt och riktigt i det stora nyhetsflödet, säger Anna Ehn som lett projektet från kommunens sida.

Inom reformationen var kulturen viktig, både konst och musik. Konsten förmedlade tankar. Genom tryckpressar kunde texter och bilder spridas. Luther ville också att skolor skulle inrättas för både pojkar och flickor.

Projektets fem konstverk har olika infallsvinklar på temat reformationen. Språket som ingång till gemenskap, översättning från ett språk till ett annat, Katharina von Bora – Martin Luthers hustru och hennes del i reformationens tillkomst, boktryckarkonstens intåg samt vikten av konst och kultur som ett sätt att nå gemenskap.

IMG_2384

Detalj, Uttydelser, porslin